Skip to content Skip to footer

Pripremite odlična jela uz recepte Hameda Turkušića

Pašteta od dimljenog lososa

Potrebni sastojci: 20 dkg dimljenog lososa, 20 dkg kremastog sira, po 2 kašike nasjeckanog kopra, peršuna i bosiljka, sok pola limuna, so, biber.

Postupak pripreme: Kremasti sir, limununov sok, začine i losos izmiksajte da dobijete glatku smjesu. Posolite i pobiberite. Stavite u zdjelicu i ohladite u frižideru da se pašteta stisne. Poslužite uz hljeb prepečenac.

Pašteta od dimljenog lososa

Biftek u umaku od crnog vina

Potrebni sastojci: 1 kg bifteka, 500 ml crnog vina, 1 glavica luka, 1 jabuka, 1 kašika praška za umak od pečenja, 2 kašike pekmeza od šljiva,1 kašika maslaca, ulje, so i biber.

Postupak pripreme: Biftek narežite. U tavu na ulju pržite luk. Dodajte narezanu jabuku, posolite i pobiberite, pa dinstajte dvije minute. Pomiješajte prašak s polovinom vina, dodajte jabuke, izmiješajte i sipajte preostalo vino. Kuhajte miješajući pet minuta.
U umak umiješajte pekmez i maslac, pa sklonite s vatre. Filee začinite solju i biberom i u tavi na ulju pecite sa svake strane pet minuta. Filee poslužite preliven umakom.

Biftek u umaku od crnog vina

Brudet

Potrebni sastojci: Bijela riba, 2 glavice luka, 1 stabljika peršuna, 1 grančica bosiljka, 4 resna bijelog luka, 6 komada paradajza, 1 lovorov list, 3 kašike maslinovog ulja, 2 kašike vinskog sirćeta, so, šareni biber.

Postupak pripreme: Popržite usitnjeni luk da porumeni. Dodajte oguljen i izrezan paradajz, usitnjeni bijeli luk, so, biber, lovorov list, usitnjeni peršin i bosiljak, pa distati dok se paradajz ne raspadne. Smjesi dodajte očišćenu ribu (škarpinu, ugor) i dinstajte dok se ne skuha (otprilike 30 minuta). Brudet se može pripremati na mnogo načina, a što više ribe imate u sastojcima to će biti ukusniji.

Brudet

Čokoladna torta

Potrebni sastojci za koru: 2,5 šoljice orašastih plodova, ⅔ šoljice suhog voća, 3 kašike kakaa, ⅔ šoljice kokosovog maslaca, 3 kašike sirupa agave, 3 kašike limunovog soka, so, pola kašičice praha vanilije. Krema: ⅔ šoljice sirovog kakaa, 6 avokada, pola šoljice sirupa agave, 2 kašike limunovog soka, 2 kapi eteričnog ulja nane.

Postupak pripreme: Usitnite suhe sastojke za koru. Dodajte sirup, sok, vaniliju i maslac, pa miksajte. Istresite smjesu u kalup, pa stavite u zamrzivač. Sve sastojke za kremu, osim maslaca, stavite u blender i miksajte. Dodajte maslac i još miksajte. Kremu rasporedite po kori i stavite u zamrzivač. Ukrasite listićima nane i preljevom od kakaa, soka i sirupa.

Čokoladna torta

Leave a comment

0/100