Skip to content Skip to footer

Bogati sadržaji za svako godišnje doba: Uspješna turistička godina u Banjoj Luci

Prošlogodišnja turistička sezona u Banjoj Luci bila je uspješna, a grad na Vrbasu iz godine u godinu ima sve bogatiju turističku ponudu. Ocijenili su ovo za Visit BiH u Turističkoj organizaciji Banja Luka, te naglasili da je lani, od aprila do decembra, organizirano pregršt događaja koji su privlačili turiste iz regiona.

Kada se posmatraju statistički podaci, u 2018. godini u Banjoj Luci bilo je ukupno oko 85.000 dolazaka, ili oko 900 dolazaka turista više u odnosu na 2017. godinu, a zabilježeno je i više od 132.000 noćenja ili blizu 4.000 noćenja više nego godinu ranije. Kroz svako godišnje doba, Banja Luka je lani nudila zanimljive manifestacije i događaje.

-Prvo ćemo spomenuti “Proljeće u Banjoj Luci“, manifestaciju koja je organizirana prvi put 2018. godine u ovom obliku i obuhvatila je više od 50 kulturnih, sportskih i zabavnih događaja. Najzanimljiviji su bili Ćevap Fest, Festival kraft piva, Noć Muzeja, Banjalučki polumaraton, Vinosur, Biciklistička trka Beograd – Banja Luka, Moto fest i Evropska smotra srpskog folkora dijaspore, kada se tražio krevet više – kazali su.

U ljetnim mjesecima, prvenstveno treba izdvojiti Demofest i FreshWave festival, festivale koji su se isprofilirali kao značajan segment tursitičke ponude i primijećen je porast broja turista u gradu za vrijeme njihovog održavanja.

-Turistička organizacija Banja Luka organizator je dvije značajne manifestacije u toku ljeta, a to su Kozarski etno festival i Ljeto na Vrbasu. Moramo priznati da Kozarski etno festival pored izuzetno vrijednog i sadržajnog programa nije dovoljno promoviran. Radi se o festivalu s oko 300 učesnika. Učesnici ove godine su bili iz osam zemalja (BiH, Iran, Srbija, Slovenija, Hrvatska, Indija, Meksiko i Čile) i to deset folklornih ansambala, 12 pjevačkih grupa, osam svirača na tradicionalnim instrumentima… Kroz četiri dana trajanja, festival je posjetilo oko 6.000 ljudi. Ljeto na Vrbasu je tradicionalna manifestacija, a okosnica su tradicionalni skokovi s gradskog mosta, koji svake godine privlače najbolje skakače iz regiona. Pored tradicionalnih, na ovogodišnjem Ljetu na Vrbasu bilo je noviteta, a to su  zip-line preko rijeke Vrbas, kino na otvorenom i ples pod zvijezdam, koji su imali izuzetno dobar odziv kako kod Banjalučana, tako i kod turista – objasnili su banjalučki turizmolozi.

U septembru je najznačajniji Drill and Chill Climbing and Highlining Festival, koji privlači sve više  učesnika i koji su učinili da se za ljepote kanjona Vrbasa daleko čuje.

-Milioni očiju pratili su ljepote kanjona Tijesno u kojem se svake godine okupljaju najbolji svjetski penjači. Zvanični profil National Geographica je ponovo objavio video kanjona i tako oduševio Facebook publiku. National Geographic podijelila je video iz kanjona Tijesno gdje je nekoliko penjača učestvovalo u “Duginom performansu”. Ovaj događaj se odvija tako što penjači i akrobati bez straha borave u šarenim ležaljkama iznad kanjona koji je dubok 200 metara – naveli su.

U toku zimske sezone, najznačajnija je bila manifestacija „Banjalučka zima“, koja je imala raznovrsne sadržaje na pet lokacija u gradu.

Leave a comment

0/100