Skip to content Skip to footer

Enhad Goralija, zaljubljenik u fotografiju i prirodne ljepote BiH

Kažu da jedna fotografija govori više nego 1.000 riječi, a nebrojeno puta do sada smo uvjerili da je zaista tako. Ništa nam ne može prenijeti neki događaj ili doživljaj kao dobra fotografija. Za dobru fotografiju nekada treba čekati i po nekoliko sati, pa čak i dana.

Bosna i Hercegovina i njena priroda raj je za pasionirane fotografe, ali i amatere koji žele napraviti što bolje fotografije i zabilježiti neke momente kojih će se sjećati ili jednostavno postaviti na društvene mreže.

Sve te fotografije, pogotovo one koje završe na društevnim mrežama, promoviraju Bosnu i Hercegovinu i u svijet šalju sve one ljepote koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Instagram profil

Jedan takav fotograf je i Enhad Goralija. Ovaj 43-godišnji Sarajlija fotografijom se bavi od početka pandemije COVID-19. S obzirom da je tokom pandemije kretanje bilo ograničeno, Enhad je kao i većina nas slobodu pronašao u prirodi.

Za magazin Visit BiH kaže da je inspiraciju pronašao u prirodnim ljepotama Bosne i Hercegovine. Odmah mu se javila želja da zabilježi te čarobne trenutke i podijeli ih s drugima. Na početku je to radio povremeno, a onda je otvorio Instagram profil @_goropro_ na kojem je objavljivao sve što je snimio. Vrijedan rad i zaljubljenost u prirodu i fotografiju donijela mu je više od 16.000 pratitelja.

-Na ovom Instagram profilu dijelim svoje radove i ljudi koji me prate su više nego zadovoljni onim što radim. To me nagnalo da se još više posvetim ovom poslu i sada pružam usluge fotografiranja za različite prilike – kaže nam Enhad.

Pitali smo ga koliko je Bosna i Hercegovina inspirativna za fotografe. Kaže da svaki kutak naše zemlje budi nevjerovatnu inspiraciju.

– Bosna i Hercegovina nudi raznolike pejzaže – od planina, rijeka, do historijskih gradova. Svaki kutak ima svoju jedinstvenu ljepotu, što pruža neiscrpnu inspiraciju za fotografiranje – ističe on.

Ima li neka destinacija koja je Enhada posebno inspirirala, ali i očarala?

-Teško je izdvojiti samo jednu destinaciju, ali jedno od mjesta koje me posebno zadivilo je Livno i posjeta divljim konjima na planini Cincar. Njegova prirodna ljepota, mir i spokoj su me bukvalno ostavili bez daha – naglašava.

Hobi i profesija

Među fotografima amaterima najčešća je dilema koliko je vremena potrebno za dobru fotografiju. Da li je u pitanju taj određeni trenutak ili je potrebno čekati satima i biti spreman.

-Dobra fotografija zahtijeva kombinaciju trenutka i strpljenja. Ponekad je potrebno čekati satima da bi se uhvatio pravi trenutak, ali kada se to desi, sav trud se isplati. Nekada je potrebno pješačiti jako puno kako bi došli do savršene lokacije za fotografiju – kaže Enhad.

Fotografija mu je trenutno hobi, ali je sve „otišlo predaleko“ i sada razmišlja o tome da ga pretvori u profesiju. Kaže da strast prema fotografiji raste iz dana u dan.

-U budućnosti planiram nastaviti istraživati nove lokacije i razvijati svoje fotografske vještine. Možda jednog dana organizujem i izložbu svojih radova. Fotografija mi pruža mogućnost da kroz objektiv uhvatim ljepotu svijeta oko sebe. Uvijek težim da prikažem prirodu i destinacije na način koji će inspirirati i druge da ih posjete i dožive – kaže Enhad na kraju razgovora.